Adaptacja browaru Guangzhou | O-office Architects … Biuro w fabryce

Epoka industrialna już dawno minęła, ale pozostawiła nam w dobytku swoje budynki. Czy przywrócić im życie z nową funkcją, czy może wyburzyć i postawić nowoczesny piękny budynek. Zdania są podzielone, ale jeśli się da to adaptujmy te obiekty – niech ich obecność nie będzie tylko śladem na starych fotografiach. Może biuro w fabryce?

 

Tak właśnie postąpili architekci z biura O-office w Guangzhou w Chinach. Silos dawnego browaru z roku 1960 przekształcili na swoje biura w 2012r. Dokładnie zaadoptowali część najwyższą na wysokości 38m, skąd mają cudne widoki na Perłową rzekę, która znajduje się w sąsiedztwie.

Cała adaptowana przestrzeń ma długość 40m . To niecodzienne biuro w fabryce ma powierzchnię 621m2, a całe założenie projektowe polegało na pozostawieniu tej przestrzeni jak najbardziej otwartej, by nie dzielić jej na pojedyncze biura, dzięki czemu cały jest widoczny industrialny charakter.

Nowy wystrój wnętrz tego budynku to kombinacja stali, drewna oraz szkła, które w połączeniu tworzą unikatowy styl. Wykorzystano również niektóre elementy po dawnej fabryce, które wciąż są widoczne i zaadoptowane do potrzeb i wystroju – betonowe sufity oraz cegła na ścianach. Całość podzielono jedynie optycznie na poszczególne funkcje które mają spełniać takie jak część jadalniana, pokój spotkań czy ogólna pracownia. W tym ostatnim pomieszczeniu wygospodarowano miejsce dla zieleni w postaci drzewek w stalowych donicach, które są częścią tego niecodziennego wystroju.

strona pracowni O-office Architects

 

 

 

yv design

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *